Sage Gardens

Addressing California’s urgent need for quality affordable housing, we transformed a vacant and
topographically nondescript Sacramento site into the prototype for an entirely affordable housing
community, providing 144 units for seniors to live and thrive in homes flooded with natural light and
integrated with the landscape.

Aimed at developing a tool kit to deploy across multiple jurisdictions and site configurations, we created a
flexible environment of planned and organic strategies that encourages health through social
engagement and communion with nature. The linear low-rise site plan of stacking and interlocking modular
units provides all essential support services found in a modern senior living facility, while focusing on ease of
living and a fluid connection with the common areas of the site.

Organized around a continuous socially dynamic exercise and circulation path, conjoining housing
clusters, community gardens, recreational and amenity facilities, and the social services hub, the looped
configuration foregrounds a garden-centric lifestyle tracing daily activities through the drought tolerant
landscape. Along the loop, the building massing and programmatic distribution creates a series of microclimates,
expanding the linear progression of the site into a network of exterior rooms.

To successfully navigate the numerous entitlement, funding, and construction budget and schedule
challenges associated with affordable housing, the design team elected to utilize a fully modular
construction method. Each residential cluster is achieved through the conjoining of six prefabricated units
into one of three configurations. Each configuration is positioned to maximize the effectiveness of solar
and environmental controls, and fitted with an array of photovoltaic panels and brise-soleil to reduce heat
gain and encourage passive cooling. Direct access to raised-bed edible roof gardens and shared outdoor
spaces emphasizes the primacy of social equity, as well as the physical and mental health of the
residents.

In further support of the holistic well being of the community, the project includes a primary social
services hub and three related satellite modular structures located along the circulation loop. While the hub
houses administration offices, a café, community rooms, and flexible social service/medical rooms, the
satellites contain laundry and recreational functions, further encouraging social interaction among the
tenants. The gardens enveloping these structures serve as gathering spaces – a public gesture –
encouraging the types of resident and neighborhood interaction often missing in affordable housing.

Project Team: Aaron Neubert, Jeremy Limsenben, Shuxin Wu, Jina Seo, Amir Mazharimalekshah