Spliced House

Driven by the need to reconcile a limited budget for an addition to an existing house and the prospect of hillside construction with almost certain structural upgrades, this project engaged a cautious feasibility study to uncover the opportunities for intervention. Preliminary geological analysis and the inherent difficulty of construction at the rear of the property led to positioning the addition at the front of the house.  This solution, while economically feasible, would require approval from the Los Angeles Planning Department due to an encroachment on an outdated street widening easement.  After months of community review and public hearings, the variance was granted.

The addition, which holds an expanded living room on the first floor and the office at the mezzanine level, provides a more direct connection between the residential and work environments.  The hermetic nature of the client, coupled with his desire to experience the views inherent to the property led to a space that is insulated, but simultaneously exposed to the exterior.  The dichotomy between inside and outside is achieved through an interlocking pattern of windows – a “spliced” panorama –  that provides both a continuous view to the outside and the desired visual privacy from the street.

Project Team: Aaron Neubert, Mike Jacobs (Principals), Michael Alamo, Gabriel Leung, Sebastian Salvado, John Ying