Zipper House

The project consists of the re-organization of an existing 1970’s Post & Beam residence and landscape and the addition of a second floor master suite, library and exercise room. An extensive renovation and addition was proposed to accommodate an active and growing family with four young boys. The design approach was not solely a literal restoration of the existing site infrastructure, however the re-establishment of the experimental concepts of dwelling that define this period of architecture.

The organization of the property through the super-imposition of a site “zipper” affords both the opportunity to separate and join the various programmatic and spatial moments throughout the site. The orientation of the “zipper” divides the property between interior and exterior spaces of “private” family activity and those spaces of “entertaining,” “guest” and “community”.

Various inflections in this division allow for subtle or pronounced transformations of the relationships between program and site and strive to reify the expansion and contraction of space from interior to exterior.  The “zipper,” to be articulated by a dynamic system of sliding partitions and pivoting doors, and a static system of surface markings across the property, acts to re-invigorate the house’s relationship to its exterior spaces.

Project Team: Aaron Neubert, Mike Jacobs (Principals), Michael Alamo, Jeremy Fletcher, Caroline Hur, Gabriel Leung, Sebastian Salvado, John Ying / Structural Engineer: Gordon Polon Consulting Engineers