Canyon House

The site for this 4000 sf residence consists of a steep descending hillside property within the Hollywood Hills. Constructed adjacent to the street to permit access to the foyer and garage, the home’s entry experience is developed to screen the courtyard and stair hall from passing automobile lights and noise. In contrast, and due to the potential for panoramic views of Los Angeles and the adjacent Runyon Canyon and Wattles Canyon Parks, our design approach focused on creating transparency at the rear of the home with fixed and operable floor to ceiling glazing, opening the interior to the natural environment.

In addition, the middle level of the home is porous to create semi-autonomous, but connected living spaces. The main stair core was configured as a “stair room” that mediates the three floors of the house. This room is fitted with varying scales and dimensions of stairs, display areas, and materials to enrich the experience and to present the stair as a sculptural element within the center of the home. The triple height stair core, in conjunction with strategically located operable windows and skylights, acts to naturally ventilate the residence, and provide access to all floors. The entry garden is framed and incorporated within the stair experience.

Project Team: Aaron Neubert (Principal), Jeremy Limsenben (Project Architect), David Chong / Structural Engineer: SAP Engineering / General Contractor: deKrassel Construction / Structural Steel: Banks Welding / Custom Fabrication: Dan Taron, Chris Taus, and John Dunne / Photography: Brian Thomas Jones

Publications: Los Angeles Times, July 30, 2016, Los Angeles Times, August 13, 2016, Archinect, October 7, 2016, Archinect, October 14, 2016, Los Angeles Times, December 20, 2016